Recent Posts

Saturday, October 13, 2012

1 comments

Kebolehan Menaip - Cara Uji Tahap Menaip Kita

As'salam...

Pagi tadi saya mengisi borang jawatan kosong MBKT.., bila sampai pada satu bahagian yang perlu diisi dimana ia nak TAHAP KEBOLEHAN MENAIP  "___ p.s.m" ???? Nak isi ape kat ruang ni...??? Macam mana nak tahu kepantasan menaip kite...


Jadi saya pun google kat internet...yang saya jumpa hanyalah cara uji kecekapan menaip bercetak..iaitu kite menaip semua daripada rujukan bercetak/potostep (*tuulisan komputer).. tidak pula saya jumpe manaip bertulis(*taip dalam pc berdasar pd rujukan bertulis)...





Hasil google saya temui beberapa website nak test kebolehan menaip..dan ini yang salam bahasa melayi/malaysia..dan saya try test, dpt keputusan ini..


ini link url websitnye...
url: http://www.sense-lang.org/typing/test/test.php?lang=MS&lesson=16





Dan ade beberapa lagi wariasi ujian type, tapi dalam bahasa inggeris...saya share bawah ni..

  1. http://www.keyhero.com/typing-tests-wpm/
  2. http://www.rankmytyping.com/
  3. http://www.speedtypingonline.com/typing-test
Selamat mencuba... =)


p/s: sekiranya anda mempunyai website ngetest menaip yang lain boleh share ..please do share..

1 comments:

aisyahumaira said...

jadi, maksudnya dalam ruang kosong tu kena isi peratus (percentage) lah yer??
sya pn keliru nak isi apa ni. huhu

Best viewed on firefox 5+

Diminati Ramai

Kategori Utama

Pengikut Blog Ni....

Counter Pelawat