Recent Posts

Sunday, October 14, 2012

6 comments

Baiki Masalah Printer Canon MP287 Error Code

As'salam.... hari ni saya nak share masalah printer canon mp287 error kod E16. Dan kod kod error lain bagi printer canon mp287..



apekah maksud kod error E16???

*MAKSUD ERROR KOD E16 :  
-dakwat telah RUN OUT(habis/kering).  

*CARA PENYELESAIAN : 
-Jika percetakan sedang proses/jalan dan anda mahu meneruskan percetakan, tekan pencetak STOP / RESET butang selama sekurang-kurangnya 5 saat kemudian percetakan boleh terus. Menggantikan kartrij dakwat kosong dengan yang baru.  ***jikalau anda menggunakan dakwat kat luar macam dalam gambar kat atas, caranya nak sedut dakwat masuk katrij ialah dengan:


*CARA SEDUT MASUK DAKWAT KEDALAM KATRIJ DARI CISS DAKWAT LUAR:
-Tekan butang MAINTENANCE (yang ade gambar spana/skru drebar) 3x sehingga screen LED keluar huruf "Y"...
-Tekan butang dakwat "BLACK" untuk sedut dakwat hitam. siap proses boleh mula semula dan tekan pula butang "COLOR" untuk sedut dakwat warna..
-Maybe perlu buat langkah diatas beberapa kali sampai dakwat masuk ke katrij. JANGAN buat banyak kali sebab boleh menyebabkan dakwat overload kat katrij tu dan boleh timbul masalah lain.
-anda boleh lihat dakwat melalui wayar/saluran dakwat bergerak ke katrij, pepandai la bajet..

SELAMAT BERJAYA..!!!



Bawah ni senarai code error bagi printer Canon MP287:

Canon Pixma MP287 All in One Printer List of Error Codes

There are simple error as out of paper, paper jammed to complex problems that need attention of authorized service center when using your Canon MP287 printer. After you bought it, you have 1 year warranty or can extend up to 3 years (due to promos) of free service and charge, so you have a peace of mind.

But for some reason to save money, you use refill ink and CISS (Continuous Ink Supply System) and the warranty is now void, the problem and errors start to appear frequently and giving you headache but don't panic because simply restarting your printer will save you and if not, try this troubleshooting tips and guides.


How to Fix and Troubleshoot Canon Pixma MP287 Printer Error Codes

When your printer Alarm lamp is lit Orange and error code is displayed on LED, 

1. E02: The printer is out of paper or paper does not feed.
SOLUTION --> Reload the paper correctly

2. E03: Paper Jammed or Paper output tray is closed.
SOLUTION --> Open the paper output tray and if not resolved, try to removed the jammed paper. Reload paper correctly.

3. E04 or E05: The FINE Cartridge cannot be recognized. The cartridge are not installed properly or not compatible.
SOLUTION --> Try to remove the FINE cartridge and install again and push the cartridge locking cover until it clicks into place. If not resolved, contact your authorized service center.

4. E07: The FINE Cartridge is not installed in the correct position.
SOLUTION --> Check if the Black and Color cartridge is in the correct position and try to remove and install again the cartridges.

5. E08: Ink absorber is almost full.
SOLUTION --> Press the printer Black or Color button to continue printing. Contact your authorized service center.

6. E13: The remaining ink level cannot be detected. The ink may have RUN OUT.
SOLUTION --> Replace the ink with new genuine Canon ink cartridge. If you want to continue printing without this function, press the printer STOP/RESET button for at least 5 seconds. Note: Canon shall not be liable for any malfunction due to ink out of condition.

Use your installed Canon Pixma MP287 On Screen Manual for Troubleshooting Guide

7. E14: The FINE Cartridge cannot be recognized.
SOLUTION --> Install the appropriate FINE Cartridges.

8. E15: The FINE Cartridge cannot be recognized. The cartridge are not installed properly.
SOLUTION --> Try to remove the FINE cartridge and install again and push the cartridge locking cover until it clicks into place.

9. E16: The ink has RUN OUT.
SOLUTION --> If printing is in progress and you want to continue printing, press the printer STOP/RESET button for at least 5 seconds then the printing can continue. Replace the empty ink cartridge.

10. E30: The document is too small when the Fit to Page Copying is selected.
SOLUTION --> Check the position and direction of the documents on the platen glass.

11. E31: The printer is not connected with the computer. Connect the USB cable of the printer to computer USB port.

12. E50: Scanning the Print Head alignment sheet has failed.
SOLUTION --> To remove the error, press STOP/RESET. Make sure that loaded paper (A4 or letter sized) is suitable for automatic print head alignment, in the correct position and orientation in the platen glass and paper and platen glass are not dirty. Also make sure that Print Head nozzles are not clogged.


When your printer Lamp flashes Green and Alarm Lamp flashes Orange Alternately,

13. P02: Cancel printing and turn off your printer. Clear the paper jammed or material that prevents the FINE cartridge holder from moving. Maybe the cartridge is faulty, broken or damaged. Turn ON your printer.

14. P10: Turn off the printer and restart your printer. If the same error occurs, contact your authorized service center.

15. Other Cases of Errors: Turn off the printer and unplug the power chord. Plug the printer back and turn it ON, if the problem is not resolved contact your authorized service center.

Source:
Canon Pixma MP287 On Screen Manual

thank link from : http://gb-sb.blogspot.com/2012/07/how-to-fix-troubleshoot-canon-mp287.html
( Labels: , ) Read more

Saturday, October 13, 2012

1 comments

Kebolehan Menaip - Cara Uji Tahap Menaip Kita

As'salam...

Pagi tadi saya mengisi borang jawatan kosong MBKT.., bila sampai pada satu bahagian yang perlu diisi dimana ia nak TAHAP KEBOLEHAN MENAIP  "___ p.s.m" ???? Nak isi ape kat ruang ni...??? Macam mana nak tahu kepantasan menaip kite...


Jadi saya pun google kat internet...yang saya jumpa hanyalah cara uji kecekapan menaip bercetak..iaitu kite menaip semua daripada rujukan bercetak/potostep (*tuulisan komputer).. tidak pula saya jumpe manaip bertulis(*taip dalam pc berdasar pd rujukan bertulis)...





Hasil google saya temui beberapa website nak test kebolehan menaip..dan ini yang salam bahasa melayi/malaysia..dan saya try test, dpt keputusan ini..


ini link url websitnye...
url: http://www.sense-lang.org/typing/test/test.php?lang=MS&lesson=16





Dan ade beberapa lagi wariasi ujian type, tapi dalam bahasa inggeris...saya share bawah ni..

  1. http://www.keyhero.com/typing-tests-wpm/
  2. http://www.rankmytyping.com/
  3. http://www.speedtypingonline.com/typing-test
Selamat mencuba... =)


p/s: sekiranya anda mempunyai website ngetest menaip yang lain boleh share ..please do share..
( Labels: , , ) Read more

Tuesday, October 9, 2012

0 comments

Jom Design QR Code Sendiri

As'salam...

Post lewat sebelum balik kerja,...jom pakat design QR code utk kawan2 scan..contoh macam yang aku buat, siap ade tulisan ray-ban kat tengah kod QR tu.. meh aku citer skit ape itu QR code..

Yang atas ni ialah QR code saya.. (*yang petak itam putih itulah QR code) ..gambar android tu saje suka suki. kalau anda mempunyai telefon pintar dan mempunyai QR code scanner, sila scan code saya ni..ia akan membawa anda ke website jualan cermin mata rayban saya.

QR code boleh membawa pelbagai maklumat seperti: no telefom, email, website address, dan boleh jula letak text ucapan..meh nak story skit pasal QR code..

Ape tu QR code?
QR bermaksud Quick Response. Code ini sudah dikeluarkan oleh sebuah Syarikat Jepun Denso-Wave sejak tahun 1994  dan digunakan secara meluas di sana.
QR Code ini adalah Code 2D yang boleh menyimpan data di dalamnya. Ia boleh menyimpan alamat website, alamat email, alamat rumah kediaman, karangan, URL youtube, sebarang nombor telefon dan banyak lagi.

Bagaimana Untuk Scan QR Code ?
Jika anda menggunakan Blackberry atau iPhone, anda boleh cari dan download software dengan kata “QR Code Scanner/Reader”. Setelah anda download software ini, anda boleh cuba scan code di atas ini.

Bagaimana pula untuk membuat QR Code ?
Terdapat banyak website yang menyediakan perkhidmatan ini. Salah satu yang saya biasa gunakan adalah http://goqr.me/
Di situ nanti, anda masukkan URL Website anda, teks atau nombor dan website itu akan menyediakan code ini untuk and download.

Kelebihan QR Code ?
Anda tidak perlu lagi menulis atau copy paste alamat pejabat atau alamat email atau website yang panjang lagi. Anda boleh sekadar scan dan ia akan mendapatkan semua maklumat ini tadi.

Kelemahan QR Code ?
Hanya pengguna yang menggunakan smartphone sahaja yang boleh scan code ini buat masa ini. Pengguna dengan telefon biasa walaupun dengan kamera tidak boleh gunakannya.
Dibawah ini pula ada QR Code untuk blog ini, jika anda rasa blog ini membantu anda dan dapat membantu orang lain juga, sila letakkan imej ini di blog anda atau facebook anda.


sedikit cilok dari blog : http://www.shahabudeenjalil.com/2011/12/apa-itu-qr-code-bagaimana-menggunakannya-apa-kelebihannya/

untuk deisgn QR code yang mempunyai gambar atau logo kat tengah QR code, anda boleh lawati website ini..  http://www.qrhacker.com/ 


thanks you..

( Labels: , , ) Read more

Monday, October 8, 2012

0 comments

Masalah Printer Canon Mengikut Error Code

Assalammualaikum wbt..,

Hari ini saya post lewat sikit,.dekat tengah hari doss baru free..okel, saya nak share tentang code error printer jenis cap canon. mesti ramai yang pakai printer canon pixma yang ade scanner, print dan potostep -3 dalam 1. siap upgrade letak tabung dakwat kat luar printer..kehehehe..



Pernah tak printer anda semua wat hal / buat masalah? tak boleh print? adekah anda perasan nombor atau code yang nyala kat LED screen printer itu? tahu tak ape maksud code itu?

Hok ni la saya nak share....kod error printer canon..

English Version
E2-2    = No paper (ASF)
E3-3    = Paper jam
E4      = No ink
E5-5    =The ink cartridges are not installed or a non-supported ink cartridge is installed,or the ink cartridges are not installed properly
E8      = Waste ink absorber full, or platen waste ink absorber full
E9      =The connected digital camera / video camera does not support Camera direct Printing
E14     =The Ink cartridges whose destination are wrong
E15     =Ink cartridge is not installed
E16     =Ink remaining is unknown
E16-E19 = Failed to scan head alignment sheet
E22     =Carriage error
E23     =Paper feed error
E24     =Purge unit error
E25     =ASF(cam) sensor error
E26     =Internal temperature rise error
E27     =Waste ink absorber full or platen waste ink absorber full
E28     =Ink cartridge temperature rise error
E29     =EEPROM error
E33     =Paper feed position error
E35 15  =USB Host VBUD overcurrent error - USB
E37 17  =Abnormal motor driver error

Malay Version
E2-2    = tidak ada kertas (ASF)
E3-3    = Paper jam
E4      = tidak ada tinta/cartridge
E5-5    = ink cartridges tidak terpasang atau cartirdge yang terpasang salah (tidak compatibel)
E8      = absorber full, atau platen waste ink absorber full mita direset
E9      = hubungan ke digital camera / video camera tidak support
E14     = Ink cartridges whose destination are wrong
E15     = Ink cartridge tidak terpasang E16 - Ink remaining is unknown
E16-E19 = masalah pada scan head alignment sheet
E22     = Carriage error
E23     = Paper feed error
E24     = Purge unit error (bagian cleaning head)
E25     = ASF(cam) sensor error
E26     = Internal temperature rise error
E27     = ink absorber full or platen waste ink absorber full > reset dengan toolsnya
E28     = Ink cartridge temperature rise error -
E29       = EEPROM error
E33        = Paper feed position error
E35 15  = USB Host VBUD overcurrent error - USB
E37 17  = motor driver tidak normal
E40 20  = hardware lain error
E42 22  = Scanner error
E40 20  = Other hardware error
E42 22  = Scanner error

**saya cuma share maksud kod. cara nak baiki setiap masalah ikut kod error tu saya akan ajar bila ade free lain mase plak..kehehehehe..SELAMAT MELAYAN..

reff printer error code : http://www.opcdn.net/index9.php?wid=107&option=mod_content_article&cid=2356
( Labels: , ) Read more
0 comments

5 Tools Online Untuk Convert Files Pilihan Saya

Apa khabar semua..

hari ni saya share 5 website yang menyediakan perkhidmatan convert file secara online. saya cuma copy paste tutorial dari website : http://www.simplehelp.net/2010/12/20/5-online-tools-to-convert-files/


TUTORIAL:

Converting files from one format to another can often be a hassle. Sometimes you need different software and a lot of the time it’s not free. To get rid of these problem, we came across some online tools to help you convert almost any file online. Whether it’s an audio file, video file, image file or document – one of these tools will help you convert it.

1. Zamzar


Zamzar is an excellent online multi-purpose converter which enables users to convert almost all the common file types. The service allows users to convert files up to 100MB and as many as five concurrent conversions. With Zamzar, you can convert documents, images, audio, video, e-books and much more.

How to Use Zamzar to Convert Files

  1. Open Zamzar. Click on Choose File and browse the file you want to convert.



  2. After selecting the file, choose the format in which you want to convert your file.



  3. Enter the email address to which you want the converted file to be sent and click Convert.



  4. Once you press Convert, it will show you a confirmation message about the file and the email address to which the converted file will be sent. Click OK.

  5. it will now start uploading the file and begin the conversion process. Take note that it might take 15-20 minutes for the file to convert.

2. YouConvertit


With YouConvertit, user can convert Documents, Images, Audio, Video & Archives, without installing any software or anything. You can even convert videos from online sites such as YouTube, Vimeo, DailyMotion etc and send the converted files to friends. You can even share the converted videos on different social networking sites. You can save and convert files of up to 200MB.

How to Convert Files Using YouConvertit:

  1. Open YouConvertit and select the file you want to convert by clicking on Select It.



  2. Select the file format in which you want to convert your file.

  3. Write the email address to which you want to send the converted file and click Convert it.



  4. Once you click convert it, it will ask you to create an account to save the converted files. If you do not want to create an account, click Skip.



  5. Once the file is converted, it will show you a notification message that the converted file has been sent to the email address provided.


How to Convert Online Files Using YouConvertIt:

  1. Open You Convert it and click on Online Video.



  2. Paste the URL and click Download It.



  3. It will start the conversion process and will ask you to run an applet. Just click Run and it will give you the download link to the converted video.


3. Convert Files

Convert Files is an excellent online convert which enable users to convert archives, documents, spreadsheets, audio and video files of up to 150mb. You can even send the converted file to your friends or your own email address as a backup.

How to Convert Files using Convert Files:

  1. Open Convert Files and click on Choose File to select the file you want to convert. Or you can select any file hosted online as well. Just check “download it from” box and paste the URL there.



  2. Select the input and Output format.



  3. Click on Convert button. It will start uploading the file and will convert it.

  4. Once the file is converted, It will give you the download link. Just right click on the link and download the file.


4. Free File Converter

With Free File Converter, you can convert all the common document, audio, video and image file types. You can convert online videos from many sites including YouTube, Vimeo, Metacafe, blip.tv and many more. This is one of the best conversion site I came across as the Conversion process is really simple and straight forward, just follow the steps below and you will be done in no time.

How to Use Free File Converter:

  1. Upload the file you want to convert and select the output format.



  2. After selecting the file format, click Convert.



  3. Once the file is converted, it will give you the download link of the converted file.

5. Media-Convert

Media Convert is an excellent online utility which help users convert documents, images, audio, video and compressed files. You can even send the converted file to a mobile device, convert videos from online video sharing websites such as YouTube etc and take screenshot of web pages as well using Media-Convert.

How to Use Media Convert:

  1. Select the File source (Online or you computer) and click on Choose File.



  2. it will automatically select the input file. You just have to select the format in which you want to convert the file by going to the output options.

  3. You can select advanced settings as well like renaming, encrypting the converted file, split the file or send it to friend or anyone online.



  4. Click OK and it will start the conversion process.

  5. Once the conversion is complete, it will give you a link to download the converted file.
  6. Note: The service is slow compared to other services and it might take some time to convert some files.

    *reff: http://www.simplehelp.net/2010/12/20/5-online-tools-to-convert-files/
( Labels: , , ) Read more
0 comments

Tutorial Cara Format Menggunakan PENDRIVE

Kali ini nak ajar cara nak format menerusi PENDRIVE..ianya lagi mudah dan efektif. cara format PC/LAPTOP/NETBOOK tetap sama cuma medium kite tukar daripada penggunaan CD DVD kepada PENDRIVE.

Kenapa PENDRIVE?
  1. kecil dan senang dibawa.
  2. beli pendrive saiz besar boleh muatkan skali dengan software aplikasi lain.

**di bawah saya share caranya..


Format Laptop Menggunakan USB @ Pendrive

Dalam post yang lepas, saya telah tunjukkan cara untuk format laptop menggunakan CD. Dalam post ini saya akan tunjukkan cara menggunakan USB sebagai bootable device.

(1) Download Win Setup Format USB 1.0 dulu. Software tu macam gambar di bawah.

http://www.mediafire.com/download.php?a6acg8e65i2u3j6   <---download

(2) Pastikan nama pendrive anda dalam kotak atas sekali.

(3) Dalam ruangan ADD TO USB DISK, ada 5 pilihan untuk anda. Klik pada kotak yang anda   
      ingin pilih. Contoh - Sekiranya nak format Windows 7, klik pada kotak kedua.

(4) Disebelah kanan itu adalah button untuk cari dimanakah data2 Windows 7. Kalau nak 
      senang, copy semua data dalam CD dan letak dalam laptop. Prosesnya menyalin akan   
      menjadi lebih cepat.

(5) Akhir sekali, klik butang GO. 


P/S : 
(1) Sebelum format, anda perlu tukar boot options pada laptop anda terlebih dahulu kepada boot from USB. Contohnya laptop jenis Compaq, ketika Startup tekan ESC.
(2)FORMAT USB @ PENDRIVE ANDA DAHULU SEBELUM GUNA SOFTWARE INI!
(3) Cara format laptop guna USB @ Pendrive sama saja macam format guna CD.

Download :
http://www.mediafire.com/download.php?a6acg8e65i2u3j6

***dengan pendrive bersaiz besar, 16GB keatas - kita boleh muatkan semua software yang kite nak install pada PC nanti.

SELAMAT MENCUBA>...thanks to:
http://sawangkrool.blogspot.com/2012/05/format-laptop-menggunakan-usb-pendrive.html
( Labels: , , ) Read more
0 comments

Tutorial Cara Format Dan Install WINDOWS XP

Bagaimana Nak Format Laptop? (Edisi Windows XP)



Tutorial kali ini adalah mengenai Windows XP. Untuk mereka yang ingin belajar mengformat laptop menggunakan OS Windows XP. Untuk format OS XP, ada dua proses yang perlu anda lakukan. Pertama, format dan install Windows XP. Keduanya adalah proses selepas laptop berjaya diformat iaitu memasukkan driver. 


Caranya ialah:


 

Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM

Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di sini.
Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:
(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi, apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun, konsep dan asasnya tetap sama)
  1. Hidupkan komputer anda.
  2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
  3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.
    boot sequence
  4. Pilih Boot Sequence.
    boot sequence
  5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.
    boot sequence
  6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.
Seterusnya ialah:

 Step 1 - Masukkan CD Windows XP ke dalam CD/DVD Drive.
Step 2 - Restart komputer anda. Pastikan setting komputer anda "boot from CD". Setting ini            
            boleh dicari pada motherboard manual. Ketika skrin komputer anda berjaya "boot    
            from cd", paparan ini akan keluar. Tekan mana-mana butang pada keyboard.




Step 3 - Setup is loading now. Mungkin mengambil masa antara 2 hingga ke 3 minit.


4. Tekan butang F8 pada keyboard untuk "Agree the license agreement".


5. Tekan ENTER.


6. Tekan C untuk memilih partition dan membuat partition baru.


7. Tekan D untuk delete partition.


8. Tekan L untuk mengesahkan delete partition.


9. Pilih "Unpartitioned space" dan tekan C untuk buat partition baru. Partition ini akan 
   digunakan untuk menempatkan OS XP anda.


10. Pilih "Format the partition using the NTFS file system (quick)". Kemudian tekan ENTER.


11. Sekarang, system sedang format partition yang dipilih tadi.


12. Akhirnya, laptop berjaya diformat. Tekan ENTER untuk reboot laptop.Seterusnya, adalah 
     proses Windows Installation. Proses ini mungkin memakan masa hampir setengah jam. 


13. Laptop akan reboot. Dan Windows akan copy segala files dan systems ke dalam laptop   
     anda. Selamat berjaya!

Seterus nya....

Install Windows XP

  1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.
    install Windows XP
  3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.
    install Windows XP
  4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.
    install Windows XP
  5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.
    install Windows XP
  6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.
    install Windows XP
  7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.
    install Windows XP
  8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.

Mula Menggunakan Windows XP

  1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.
    install-window-22
  2. “Welcome to Microsoft Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.
    install Windows XP
  3. Pilih “Not right now” dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.
    install Windows XP
  4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.
    install Windows XP
  5. Pilih “No, not at this time” supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.
    install-window-27
  6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.
    install Windows XP
  7. Klik pada butang Finish.
    install Windows XP
  8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.
    install Windows XP
Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri :)

***SELAMAT MENCUBA...

saya telah copy dan share kepada kawan² semua. terima kasih kepada :


( Labels: , ) Read more
Best viewed on firefox 5+

Diminati Ramai

Kategori Utama

Pengikut Blog Ni....

Counter Pelawat